Pagini

Taxe si impozite

In mod obisnuit nu sunt chiar omul care sa se planga de taxe si impozite, de felul meu (poate prea naiv ar spune unii) cred ca cei care le gandesc si le aplica sunt bine intentionati si asa mai departe.
Tot ca atentionare poate ca ar trebui sa spun ca nu mai am TV de mai bine de un an (de cand s-a nascut Irina) si nici nu-i duc dorul. Evident, asta poate insemna ca voi scapa anumite informatii care poate ar fi utile. Nu-i nimic, le aflu la timpul potrivit.


Si acum sa trecem la subiectul de drept al postarii. Mi-e greu sa il nuantez in vreun fel: nu-i nici razvratire, nici ironie, nici suparare, cu siguranta nu va fi ridicare in slavi. Poate ridiculizare. Pe care, daca stau mai mult sa ma gandesc, nu stiu cui sa o atribui: conducatorilor? executantilor lor? sau noua ca popor?

Ca in fiecare an, luna martie este pentru mine luna in care imi platesc impozitele. Nu sunt sume imense, dar nici prea mici, nu am avut probleme cu plata lor. Pana anul asta. Cand...

... cand gasesc in fata directiei de impozite si taxe locale ditamai coada. E drept, ma puteam duce direct la CEC sau Posta sa platesc, dar pentru linistea mea am preferat DITL. Ulterior mi-am dat seama ca facusem bine, altfel as fi avut si mai multe drumuri de facut.

Stirea pe care eu nu o aflasem, probabil din cauza ca nu sunt poluat de canalele TV, era ca incepand cu anul acesta, Fiscul (sau cum s-o numi institutia) imparte rolurile. Ce e aia nu stiu, dar am aflat stand la coada... Pe scurt si pe romaneste, daca ai o locuinta, inseamna ca exista o legatura inregistrata intre tine si acea locuinta (orice bun, in general, de genul locuinta, masina, loc de parcare, chestii d'ale primariei, bag seama), legatura care se cheama ROL. Ei bine, in functie de... perioada istorica (a documentului in baza caruia devii posesor al unui astfel de bun), pe rol pot fi trecuti un posesor sau mai multi, un CNP sau niciunul, si asa mai departe. Adica niste elemente de identificare. Pe care Fiscul sau cine o fi fost, le vrea impartite.

Impartite adicatelea: esti posesor de locuinta? ai si nevasta aferenta? venita cu apartamentul sau nu, asta nu conteaza... ei bine, in majoritatea cazurilor, pe rol sunt trecuti si sotul si sotia, dar un singur CNP. Iar aceasta impartire ceruta de cine o fi cerut-o si pentru ce o fi cerut-o, inseamna pur si simplu sa se faca 2 roluri in loc de unul, cate unul pentru fiecare co-posesor. Or whatever.

Or, pentru asta, e nevoie de macar o copie dupa actul de identitate al celuilalt. Si se poate face numai la DITL, unde gasiti inspectorii corespunzatori, capabil sa faca o astfel de mare modificare. Si cine umbla cu o copie a buletinului celuilalt in buzunar? Ridicati mana, sa va vedem...


Pe scurt, in luna martie nu sunt singurul cetatean mandru al acestei tari, care s-o dus si mai mandru sa-si plateasca darile catre stat, ca de, e statul in a big shit si tre' sa-l scoatem de acolo, si s-a trezit ca domnul stat reprezentat de administratia financiara sau cum s-o chema, nu vrea sa ii ia banii.
Motivul l-am inteles destul de repede si de usor, mai ramanea sa fac rost de una bucata copie buletine de identitati ale... parintilor, pentru ca nah, apartamentul e al lor, si ei is la vreo 180km de orasul asta... gri.

Probabil acum e un moment bun sa clarific ca platesc intotdeauna impozitele in martie din doua motive principale:
1. bonificatia de 10 %
2. lenea de a ma duce mai devreme de martie
Nu astept in fiecare an scrisoarea lor cu suma datorata, de cele mai multe ori asta ori nu ajunge ori... nu, nu ajunge, ca nu imi amintesc in alti ani sa fi venit scrisoarea, fie inainte de 31 martie, fie dupa...
Bonificatia, asa cum v-am povestit, nu are de ce sa fie incredibil de mare. Undeva intre 10-15 lei. Dar cum parintii sunt ambii pensionari si "lasa maica, iei si tu ceva acolo la copil de banii astia", am purces spre DITL... ca sa am de unde sa ma intorc. Pentru ca odata ajuns acolo am devenit unul dintre cei carora Administratia Financiara a refuzat sa le ia banii.

In fine, am reusit sa aduc unul din parinti cu tot cu acte si copii dupa acte (ca sa fiu sigur ca nu ma lovesc de alte probleme), si ne-am asezat iarasi la o minunata coada. Prima data am stat vreo doua ore la coada de afara, pentru ca inauntru am tulit-o direct la casierie, unde am platit ce am putut plati (ca daca tot statusem doua ore...), a doua oara am pierdut doua ore in total, adica si cu asteptarea dinuntru. Macar am rezolvat problema.

Acum, ideea care m-a facut sa pun postarea asta, e destul de simpla. Pentru o minunatie de bonificatie de vreo 13 RON (pentru locuinta, daca e sa pun si celelalte dari, ajung la vreo 20 de lei in total), am stat 4 ore la coada. Ca sa dau bani. Ca sute de alti concetateni, ca probabil mii de alti locuitori ai acestei minunate tari. Pentru o bonificatie de 10%, pentru care nu am fost suficient de harnic sa ma duc inainte de luna termenului limita.



Dar cel mai tare a fost azi, 31.03, data termenului limita, cand am primit scrisoarea oficiala de la Administratia Financiara cu suma pe care o datoram.


2 pareri:

E.B. spunea...

1. Ideea e că prin această spargere pe roluri, Fiscul urmărește de fapt să-i găsească pe cei care au mai mult de o locuință, dar nu plătesc impozitul suplimentar pentru a doua casă, a treia ș.a.m.d. Pînă acuma chitanța ți-o dădeau pe adresă, acuma ți-o dau pe persoană. Per total, intențai e bună, dar de pătimit pătimește tot majoritatea care n-are nici un gînd să fraudeze Fiscul.

2. Scrisoarea ai primit-o pentru că este an electoral ... cel puțin mie mi-au trimis o recomandată, s-o mai și ridic de la poștă ... dar pe lîngă datoria de zero lei zero bani pe care trebuia s-o plătesc, mai era și o foaie de la primarele de sextor care se lăuda cu mărețele realizări ale mandatului său.

d.orin spunea...

Adevarat, am auzit o explicatie asemanatoare stand la coada, si sunt sigur ca intentia este mai mult decat onorabila.
Dar pe cati nu i-am vazut plecand de la coada fie de nerabdare, fie ca aveau treburi in alta parte, fie nu aveau actele necesare...

Sunt sigur ca ar fi fost toti mai multumiti daca primeam la inceputul lunii, cand a intrat in vigoare chestia asta, o hartiuta acasa in care sa iti spuna ce trebuie sa faci...

Scrisoarea am primit-o si eu recomandata, am avut noroc sa fiu acasa cand a venit postasul...
Hihi, tocmai ce imi dau seama ca nici nu am deschis-o...

Multumesc mult de raspuns!

Trimiteți un comentariu