Pagini

Preschimbare carte identitate

... sau ce mai face Politia Romana.

Ok, sunt rau, e vorba de serviciul de evidenta a populatiei, nu de toata politia romana... :D

Oricum ar fi, tot fain ii.
In viata fiecaruia se intampla la un moment dat sa vina acele clipe magice in care iti dai seama ca va trebui sa petreci cateva alte clipe (mai multe, chiar) pentru a face rost de o bucatica de carton plastifiat si o bucatica de carton mai slab calitativ si plastifiat numai pe o parte.
Cartea de identitate si cartea de alegator. Commonly known as... buletinu'

Trebuie sa recunosc, fata de alti ani (si fata de alte acte, pentru ca buletinul l-am mai schimbat doar odata, acum 10 ani), anul acesta ostilitatile au decurs in parametrii normali (ori m-am obisnuit eu cu parametrii lor, ori chiar s-a miscat ceva, nu mult).

Ei bine, iata cum se intampla in anul de gratie 2011 preschimbarea buletinului in Bucuresti. In caz de expirare. La prima vedere, lucrurile par simple. Teoretic ar trebui sa ma prezint la serviciul de evidenta a populatiei, sa predau vechitura, sa mi se faca poza si apoi sa primesc buletinul. Ideal ar fi sa se intample toate astea in aceeasi zi. Dar nu exista ideal, iar realitatea e in felul urmator:
(cele mentionate se aplica pentru Bucuresti, sectorul 3, in caz de expirare a buletinului)
  1. program primire documente: 8:30 - 12:00 si 14:00 - 17:30, plus minus vreo juma' de ora ca nu m-am chinuit sa retin foarte bine. Macar programul e de luni pana vineri, mai putin vineri dupa-masa.
  2. program eliberare documente: 12:00 - 13:00, luni - vineri
  3. documente necesare: (acum incepe distractia)
  • CI si CA vechi
  • Cerere preschimbare CI (o puteti gasi si pe net, nu am pastrat un link)
  • Certificat Nastere, daca este cazul (asa scrie la avizierul lor) (original + copie)
  • Certificat Casatorie, daca este cazul (idem)
  • Certificat Nastere copii, daca este cazul (la fel, expresia "daca este cazul" apare pe hartiile de la avizierul EVP)
  • taxa 7 RON
  • timbru fiscal 4 RON
  • actul de proprietate al locuintei, sau declaratie data de proprietarul locuintei, data in persoana de acesta, in fata slujbasului de la evidenta populatiei, sau, daca chiar nu se poate deplasa, o declaratie (de luare in spatiu) de la notar.

Cu exceptia lucrurilor la care se specifica "daca este cazul" am avut toate documentele necesare fara mari batai de cap. Hai sa vedem cand este cazul, pentru ca despre asta vreau sa scriu. Si pentru ca m-a enervat tipa de la ghiseu "poate ati citit pe net, nu la avizierul nostru".
Cand o fi nevoie de CN? Hai sa acceptam ca tot timpul, pentru ca e actul de baza care atesta ca existi. Desi mie mi se pare ca e cazul de CN atunci cand iti schimbi numele, de exemplu. Ce, datele anterioare nu le poate lua de pe CI-ul vechi? Ma rog.
Cand o fi nevoie de CC? Pai eu as zice ca tot atunci cand iti schimbi numele, in urma oficierii actului de casatorie. Cel putin asa mi se pare logic, mai ales ca pe CI nu apar informatii legate de starea civila.
Dar de CN ale copiilor? Aaam... sincer nu imi dau seama cand e nevoie de astea, pentru ca, asa cum e cazul casatoriei, nici informatii despre copii nu iti apar in buletin.
Si atunci, de ce m-a intors tipa de la ghiseu sa aduc si actele astea? Pai simplu. Pe cererea de preschimbare a cartii de identitate exista rubrici pentru ele. Si daca tu treci acolo ca esti casatorit, "este cazul" sa prezinti si docomentul. La fel, exista rubrica pentru minori aflati in intretinere. Deci "este cazul" sa prezinti si docomentele atestatoare.
De CN-ul propriu hai sa mai admitem odata ca ar putea fi necesar, fiind primul act care atesta existenta ta.
Si atunci, am doua nelamuriri:
  1. De ce exista rubricile despre starea civila si minorii in intretinere, daca datele astea nu se reflecta pe CI?
  2. De ce mai scrieti la avizier "daca este cazul", cand e clar ca daca ai completat rubricile alea e tot timpul cazul? Sau ca sa spun altfel, chiar daca pe avizier scrie ca tre' sa aduc CC, iar eu nu sunt casatorit, ma prind ca nu am ce sa aduc, nu? Pentru ca daca acolo scrie de cazuri, eu ma gandesc... sunt casatorit? sunt. Mi-am schimbat numele dupa casatorie? Nu. Si atunci de ce sa aduc actul?

In fine, problema a fost a mea pentru ca nu m-am gandit "bai dobitocule, daca tu treci acolo ca esti casatorit si ai copii, adu naibii documentele". Dar asta nu am citit-o pe net, am citit-o pe avizierul lor de tot rahatul, ca pe net nu gasesti nimic la adrese "oficiale". Nici informatii, nici formulare de download-at.

Partea mult mai stralucitoare a aventurii a fost insa ridicatul. Si chiar zic stralucitoare, pentru ca termenul este de 10 zile lucratoare. Care la mine expirau sambata sau duminica. Dupa care eu plecam in concediu 2 saptamani. Asa ca mi-am incercat sansele in a 8-a zi si dupa ce tipa de la ghiseu s-a tot facut ca ma cauta prin vreo 10 cutii ("stiti, 10 zile s-ar face maine, nu cumva l-ati primit"), intr-un final fericit am plecat in concediu cu buletin nou-nout.

Romania is my country...


13 pareri:

luckyrock spunea...

eu ziceam piatra norocoasa, dar daca tu zici ca e stanca, fie si asa.:D [da, am consultat dictionarul si ţine cu tine X(]

fii bun si pune comentarii incorporate sub postare, fereastra asta separata oboseste. daca, de exemplu, vreau sa mai citesc o data textul, trebuie sa dau back si cred ca pierd ce am scris aici. ceea ce [ma] enerveaza.

ce ma bucur ca ai scris despre asta, ca si eu voi fi in curand in situatia de schimbare a CI. mersi pentru informatii.

iti dau dreptate... mmm... nu mai stiu exact la ce, pentru ca, uite, vreau sa recitesc si nu pot, fiindca ca tu ai optat pentru varianta asta cu comentariile, varianta in care nu pot sa vad postul.

d.orin spunea...

hmm... daca iti apare fereastra separata cum imi apare mie, ar trebui sa ai undeva in partea de sus a paginii un link care spune:
"afisati postarea initiala".

Incearca-l.
You might be amazed :D


(o sa verific si optiunea ta, nu promit cand si daca o sa o folosesc. era la un moment dat o setare la comentarii care ma enerva - sau o optiune la o setare)

d.orin spunea...

oh, by the way, pentru ca vad ca am un comentariu la Xelomon care asteapta moderare de vreo 2 zile, am reusit sa fac chestia aia cu Blogumulus. e mai jos pe pagina...

luckyrock spunea...

am vazut, nu-mi place, prefer postul sus si comentariile dedesubt. vreau sa fiu PE blog cand comentez, nu intr-o "camera separata".

tie de ce nu-ti place sa pui comentarii incorporate?

luckyrock spunea...

wooooooow vreau si eu!!!!
please. frumos.;;)

luckyrock spunea...

cu comentariile e foarte simplu: alegi varianta comentarii incorporate si gata.

si, TE ROG, nu baga verificarea cuvintelor pentru comentarii. am blogul deschis de mai bine de un an si n-am primit niciodata nici un spam.

stii care e faza? ca daca este complicat sa comentezi pe un blog [si la tine e destul de...], nu mai ai chef sa o faci. totul trebuie sa fie cat mai simplu, cat mai rapid, cat mai accesibil.

gandeste-te la aspectul asta. daca vrei comentarii, normal.:)

d.orin spunea...

there u go, happy now? :D
mi-a luat o juma de ora sa caut optiunea in noua interfata "dashboard" a blogger. nu am gasit-o. a trebuit sa trec inapoi la vechea interfata si sa fac modificarea. hmmm...
sincer, nu mi-am pus niciodata problema formularului de comentarii. doar cuvintele de control m-au enervat intotdeauna. si nu le-am activat chit ca am avut destule mesaje de spam...

ce e in moderare la xelomon este exact sursa de unde mi-am refacut widget-ul: The Mac School. ma rog, si inca vreo 2 linkuri, dar aici e suficient de bine explicat.

cat despre greutatea de a comenta, as zice ca totusi e mai greu sa comentezi pe un blog unde formularul de comentarii iti apare intr-o cu totul alta fereastra si chiar nu mai ai postarea direct la vedere (cum se putea totusi la mine), si mai ai si cuvinte de control pe deasupra. adica mai sunt si altii mai rau ca mine...

luckyrock spunea...

oh, multumesc, multumesc!

eu nu lucrez pe noua interfata, nu-mi place. stau numai pe cea veche.

da, stiu, cum dau peste unul care nu are setarea asta [comentarii incorporate], cum ma iau de el!:)) [deci nu esti singurul..]

mersi pentru link, nu am mai avut rabdare sa astept raspunsul tau si am cautat pe net. am gasit mai multe locuri in care apare aceeasi poveste.

din pacate, nu reusesc.:( nu am randul ala. am incercat sa pun acel cod in vreo 2 locuri si de fiecare data da eroare.

tu ai gasit exact randul acela sau ceva asemanator?

d.orin spunea...

ai pus in layout widget-ul de etichete? (labels, categorii, presupun).
cand editezi layout-ul in html ai bifat optiunea "expand widgets"?

ar trebui sa gasesti exact randurile alea, daca ai widgetul pus. daca nu, cred ca trebuie sa adaugi codul.
ce eroare iti da?

luckyrock spunea...

da, il aveam deja. "categorii" se numeste la mine.

am bifat.

am gasit pana la urma un rand, am introdus codul, apare labels si... atat. nici un glob.:( [si raman si categoriile, deci practic am 2 widget-uri de etichete, dupa ce introduc codul ala]

poate e o setare la mine care nu permite.

tot ce pot sa fac e sa schimb culoarea fundalului - l-am facut negru ca si blogul. am schimbat si culoarea fontului, in rosu, si nimic.

d.orin spunea...

hmm...
chestia asta ai facut-o?
"Blogmulus Not Working: Just apply the following corrections:
In the HTML code of the template, just replace the lines
http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf
by the line
http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/tagcloud.swf

and the line
http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js
by the line
http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/swfobject.js"

luckyrock spunea...

nu cred ca am facut asta, o sa incerc si te anunt.

spune-mi cum ai bagat link la mine in comentariu, te rog.;;)

[da, vreau sa le stiu pe toate :))]

luckyrock spunea...

oare de ce Xelomon nu are si ea glob cu etichete?


:D

multumesc, esti un profesor foarte bun!

[poti sa stergi comentariile care nu au legatura cu subiectul]

Trimiteți un comentariu