Books | Reco of the week | Steampunk - A doua revolutie
15 august 2010
Pe blogul editorului sef de la Millennium si pe site-ul CititorSF apare o veste careia nu i-am acordat prea mare atentie...
Steampunk Made in RO
Proiectul antologiilor Millennium continua
Primavara 2011
Pe acelasi blog neobosit se dezlantuie masina de marketing. Timp de mai bine de o luna apar insemnari aproape zilnice referitoare la noua antologie ce va sa fie, Steampunk A doua revolutie.
Reactia mea se regaseste in (si s-a limitat atunci la) marturisirea Ioanei Visan din "Making of", poate putin mai neaosa: "Steampunk? Asta cu ce naiba se mananca?"
Cum din fire-mi sunt rebel in ceea ce priveste produsele intens promovate (fie ele ce-or fi, carti, filme sau detergenti), pe de o parte, iar pe de alta putin stanjenit de propria-mi ignoranta, decid sa ignor aparitia. Pentru moment.
Vara 2011
Apar primele recenzii la recent lansata antologie Steampunk romaneasca. Recenziile suna interesant, nu ridica in slavi, nu ingroapa din start, sunt destul de tolerante (sa zicem), un dinte in plus sau minus ici si colo, dar per total...
Bookfest 2011
...dar per total ma fac sa ii indic lui Horia ca pe langa celelalte achizitii vreau si Steampunk. Sunt curios. Nu din cauza promovarii (foarte activ facuta), ci din cauza recenziilor.
Primele multumiri merg catre Stefan Ghidoveanu, Moshul SF, care m-a iluminat referitor la ce ar trebui sa ma astept din cartulia asta.
(si din pacate fragmentul pe care vroiam sa il citez nu se gaseste pe net... sau nu il gasesc eu... il gasiti in schimb in brosura "making of")
Acum ca am inteles cam cu ce s-ar manca paginile antologiei, asa cum spunea si Xelomon, hai sa vedem ce-a iesit (povestirile vor fi tratate in ordinea din carte, pentru ca am cartea in fata si mi-e lene sa le ordonez dupa preferinte).
1. Ioana Visan - Plimbarea de dimineata a domnisoarei Vu
Usoara si racoritoare ca o briza de vara. Probabil singura povestire "by the book". Adica un amalgam destul de reusit de Wild Wild West, Howl's Moving Castle si taramurile romanesti. Totusi nu cea mai buna din antologie.
2. Costi Gurgu - Cetatea Neagra
Vreau romanul, cand apare. Pur si simplu m-a tinut cu sufletul la gura si mi-a lasat impresia unui capitol din ceva mai mare. Trateaza un subiect asemanator celui din Out of the Dark a lui David Weber (aparut in antologia Warriors), si anume atacul unor extraterestri asupra Pamantului. Frumos.
3. George Lazar - De la tigani
O poveste intriganta, poate una din cele mai bine scrise (alaturi de Ioana Visan concureaza pentru locul 3 in topul preferintelor mele). Va puteti imagina ce ar putea insemna izgonirea tuturor inginerilor dintr-o Romanie intoleranta? Si cum ar fi ca acestia sa se ascunda in spatele unor nomazi?
4. Michael Haulica - Povestea...
Not quite my type. Mi s-a parut greoaie, insa explicatiile autorului in "making of" lasa de inteles ca exista un proiect mai mare, care probabil ar arunca ceva lumina peste umbrele din povestire. Asa cum pe Scalzi l-am citit cu sufletul la gura si pe Glen Cook mai catinel, asa am citit povestirile 6 si 4. Desi una din povestirile cu cele mai multe elemente steampunk, deznodamantul brusc mi-a lasat un gust ciudat in minte (nu, nu unul amar, pentru ca povestirea are clar valoare).
5. Stefana Cristina Czeller - Suflete de plumb
N-am prins legatura titlului cu povestirea, dar autoarea arata potential. Felicitari si pentru premiul de incurajare de la Eurocon. In schimb, m-a convins sa caut "Cerneala si sange".
6. Marian Truta - Lungul drum din cer acasa
Una din cele 2 povesti care mi-au placut la nebunie. O scriere lina dar interesanta, cu un subiect surprinzator, sau ce-ar face un cosmonaut intr-o Romanie cu mult dinaintea timpului sau. Alaturi de povestirea lui Aron Biro o asez pe primul loc in topul personal. Haioasa, nu neaparat steampunk-ista, dar cu adevarat acaparatoare.
7. Oliviu Craznic - Ultima clepsidra
Cea mai fracturata poveste din antologie. Oliviu are cu siguranta talent in a crea lumi socante, dar pe alocuri povestirea lasa sa se vada ca a fost scrisa "la comanda". Pe de alta parte, subiectul poate fi tratat cu siguranta intr-o nuvela ceva mai cuprinzatoare. Ceea ce nu ma va impiedica sa ii caut "...si la sfarsit a mai ramas cosmarul"
8. Mircea Oprita - Alchimistul
Desi singura povestire care a aparut inaintea antologiei, desi deznodamantul incheiat brusc poate atrage unele critici, este una din povestirile care mi-au incantat ochiul. Subiectul trateaza un fragment din viata unui arivist cu afaceri cu diamante false. Pe locul 2 in topul preferintelor.
9. Aron Biro - Profetii despre trecut
Asa cum spuneam, alaturi de povestirea lui Marian Truta, pe primul loc in preferintele mele. Un subiect intrigant despre primul AI romanesc, actiune si suspans intr-o realitate tensionata a Romaniei ceausiste, un deznodamant usor neasteptat. Excelenta.
10. Florin Pitea - Nostalgia revolutiei
O alta briza nostalgica de vara, cu miros de tei. Dupa atatea masini futuriste si diamante artificiale, dupa atatea intrigi si comploturi, transplantari de suflete si pasari de foc, antologia se incheie circular. Cu o poveste care te lasa pe tine sa iti imaginezi. Sa te gandesti de unul singur, fara sa iti dea prea multe indicii, la ce ar fi putut sa fie.
Concluzii.
E bine. Se poate si mai bine, dar se putea si mai rau. Imi pare clar ca daca ne-ar purica vreun occidental la cat de bine s-ar inscrie antologia acolo unde spune ca se inscrie, am pica. N-am pica cu brio, dar exista povesti mai bune, exista antologii mai bune. Daca am candida la un concurs mondial steampunk, s-ar putea sa luam mai mult de premiul de incurajare. Se vede ca unele din scrieri au fost facute la comanda, si au iesit cam sifonate.
Nu ramane decat sa imi exprim convingerea ca autorii romani au potential, editorii romani au potential, iar tipografiile romanesti au... sange-n vene si publica asa ceva.
Si sa ii felicit pe toti, pentru ca merita. M-au facut sa ma bucur de o antologie romaneasca. Bravo!
Alte recenzii, unele poate mult mai elaborate, mai obiective si mai in cunostinta de cauza gasiti si aici:
Liviu Radu - Revista Nautilus
Catalin Badea Gheracostea - Corpul T
Ovidiu Petcu - Revista Nautilus
Horia Garbea
Vizitati si "Making of Steampunk.RO"
7 pareri:
In sfarsit ai terminat recenzia. Si ti-a iesit foarte fain. Astept si altele! :)
:) mersi, te-am pus si eu in blogroll:)
:)
sar'na, conashule!
Nene Ursule, sa o tineti tot asa, imi doresc sa vad cat mai multe antologii ale scriitorilor romani!
Vă mulţumesc pentru apreciere şi totodată vă informez că v-am adăugat pe lista de onoare de la Ţesătorul.
Si eu va multumesc, stimate domn.
Trimiteți un comentariu