Pagini

Dincolo de noapte...

La un an de la succesul antologiei Steampunk: A Doua Revolutie, editura Millennium recidiveaza.
De data asta cu o colectie de povestiri in genul Gothic, adunate de... Oliviu Craznic.
Nu sunt neaparat un fan al goticului, fie el romanesc sau strain, dar din varii motive, aceasta va fi o carte pe care o voi cumpara. Din pacate, nu la Bookfest, pentru ca nu voi fi in tara, dar sigur va ajunge si in biblioteca personala.

De ce am de gand sa cumpar Dincolo de noapte. 12 fete ale goticului?



Pentru ca:
- Millennium este o editura care publica romani.
- simt ca Oliviu merita "testat" in postura de antologator (si daca i-a reusit, ma voi bucura cu atat mai mult - am tot promis un review la "Si la sfarsit a mai ramas cosmarul..."; poate ca acum chiar o sa il scriu)
- semnatarii povestirilor sunt "unul si unul" (vezi mai jos)
- m-am saturat de YA-uri cu vampirasi si licantropei parca din ce in ce mai jalnici.
- Antologiile Millennium este o colectie pe care o vreau "completa"
- coperta antologiei este foarte sugestiva, spre diferenta de alte antologii, recent publicate la alta editura...
- si multe, multe altele...

 Evident, revista Galileo Online a inceput deja prezentarea "Making Of", si, desi nu am cerut nimanui aprobarea, o sa listez mai jos linkuri catre articolele aparute. Pentru ca SFF-ul romanesc merita incurajat si promovat.

Sa trecem la cateva detalii:
Sumarul antologiei arata foarte ademenitor si echilibrat. O parte din  semnatari sunt recent trecuti de debutul scriitoricesc, ceilalti sunt nume deja consacrate. Un amestec despre care cred ca poate fi foarte bun atat pentru antologator (debutant din punctul asta de vedere) cat si pentru cei care vor sa isi intareasca imaginea de scriitori:



In lista de mai sus, numele autorilor va vor duce catre site-uri, bloguri, etc, ale lor, in timp ce numele povestirilor vor duce catre articolele "Making of" de pe Galileo Online.

Alte articole pe aceeasi tema gasiti si la:
Cititor SF: De la aburi la intuneric
Mircea Pricajan: Antologia gotica a lui Oliviu
George Sauciuc (Sagy): Vine la Bookfest!
si inevitabil, Fan SF: Dincolo de noapte. 12 fete ale goticului

Daca nu o faceti deja, incepeti sa cumparati autori romani. Merita.



7 pareri:

Florin Pîtea spunea...

Mulţumesc mult atît pentru semnalare cît şi pentru atitudine. Toate cele bune.

Oliviu Craznic spunea...

Multumim foarte mult pt sprijin - apreciem si conteaza enorm. Iti multumesc si in nume personal, pt cuvintele bune. In ceea ce priveste coperta, 3 saptamanai am cautat pana am gasit ceva adevarat - iar Horia s-a zbatut si el destul cu achizitionarea. Rezultatul zic insa ca merita - am reusit ceva cinematografic, cum imi doream.
Pe scurt, mersi si astept mai departe impresii. Salutare si numai bine!

d.orin spunea...

eu ma bucur ca exista asemenea initiative duse la capat mai mult decat onorabil din toate punctele de vedere.

krossfire spunea...

Tu si Biro ce mai promovati antologiile de gen. E pacat de ele. Ar fi un exemplu de "asa da" pentru tinerii autori.

d.orin spunea...

Cred ca mai sunt promovate in publicatii (online/print) de "specialitate". In Romania SF-ul inca nu e cel mai promovat gen literar, dar sper ca acest lucru se va schimba cat de curand.

krossfire spunea...

Problema e ca Romania nu are o piata reala de carte si ca din scris nu se castiga aici (Eu de exemplu am o antologie S.F pe care voiam sa o public - sunt nuvele scrise prin liceu. Din pacate, cred ca va lua drumul primului roman, inca neterminat. Adaptare in engleza + publicare pe amazon. Ofertele venite din Romania sunt aproape injositoare...si da, conteaza banii pentru ca sunt o masura acceptabila a valorii si acoperirii nuvelei).

d.orin spunea...

Aici nu as sti ce sa raspund. Intr-adevar, si eu simt ca in Romania preferintele editurilor sunt mai degraba inspre ceva ce sigur vinde (ori literatura mainstream, ori autori cunoscuti), decat inspre ceva nou, poate chiar de nisa. Iar SF-ul este la noi inca o literatura de nisa.

Si este pacat, pentru ca cel putin din volumele "de nisa" - unde includ si colectii de autori romani - am vazut o multime de piese remarcabile, de multe ori mai bune decat texte prezente in antologii vestice.

Poate ca aceasta viziune se va schimba cu timpul, si pana atunci mi se pare absolut normal sa promovez in primul rand tot ce inseamna autori autohtoni. Fie ca apar in antologii, fie ca au propriile romane publicate, scriitorii autohtoni trebuie promovati, intai pentru a ne asigura piata de carte si mai apoi pentru a asigura cartea de nisa (in speta SF-ul romanesc).

Trimiteți un comentariu