Pagini

Tu ce recomanzi?

În ultima vreme am dat peste tot pe bloguri de recomandări personale de cărți. Adică ceva de genul "uite ce mai citesc eu". Până și eu fac chestia asta, din când în când, ce-i drept. Sau mai mult, apar lepșe de genul "care este cartea ta preferată atunci când...".

Ei bine, Enciclopedia Lucrurilor Frumoase, aka Feeria, îmi transmite un îndemn (adică o leapșă): Tu ce cărți ai recomanda unor categorii de oameni? Ce mi se pare mie așa special în recomandările astea? Păi, așa cum am spus în prima propoziție, majoritatea recomandărilor pe care le facem, inclusiv eu, sunt făcute din perspectiva proprie, a celui care face recomandarea. Mai pe românește, recomandăm cărți fără să ne gândim și la destinatar. Recomandăm pentru că ne-a plăcut nouă, dacă altuia nu-i place, apăi asta-i treaba lui. Ei bine, de data asta voi încerca să fac invers. Să mă gândesc întâi la cel care va citi, și apoi să fac o recomandare. Mi se pare o provocare impresionantă. Să vedem și ce iese...

Ca de obicei, nu dau leapșa mai departe cuiva anume, oricine e liber să se gândească la întrebări și răspunsuri...



  1. Ce carte ai recomanda și de ce unui dezamăgit în dragoste?
  2. Prima întrebare pare și cea mai grea. Grea pentru că oscilez între două răspunsuri: pe de o parte, aș recomanda ceva de "inimă albastră", poate Pe Culmile Disperării a lui Cioran, pe de altă parte Pe Aripile Vântului e mult mai optimistă... No, dintre două, iese a treia: Fata cu portocale (Jostein Gaarder).

  3. Ce carte ai recomanda și de ce iubitului/iubitei?
  4. Uff, din ce în ce mai greu. Cum iubita este o devoratoare de cărți, alegerea e foarte greu de făcut. Cum să găsesc o carte pe care am citit-o eu și nu a citit-o ea? Ok, ar fi saga lui G. R. R. Martin (Cântec de Gheață și Foc), ultima carte din ciclul Ender al lui Orson Scott Card (Copiii Minții) sau pur și simplu Carantina lui Greg Egan. Pentru că sigur le-ar citi pe nerăsuflate, oricare ar fi opțiunea ei.

    Later edit: Da. Cu siguranță asta ar trebui să citească: Frank Herbert, Incidentul Iisus, Efectul Lazăr, Factorul Înălțare (Saga Pandora)

  5. Ce carte ai recomanda și de ce celui mai bun prieten?
  6. Eh, cel mai bun prieten... nu prea citește. Nu știu de ce, dar îmi vine în minte Romanul Adolescentului Miop, al lui Eliade. O carte care poate deschide apetitul pentru lucrările mai profunde...

  7. Ce carte ai recomanda și de ce unui copil de 10 ani?
  8. Vârsta de 10 ani e vârsta aventurilor. Karl May, Jules Verne, Mark Twain, Dumas. Poate chiar și G. R. R. Martin – Peregrinările lui Tuf. N-aș recomanda Harry Potter, în primul rând pentru că nu am citit cărțile, iar pe de altă parte unele (filme) mi se par puțin cam prea negre pentru un copil de 10 ani. Asta nu înseamnă că nu ar putea să le citească la 11 ani :D. Ar merge și Cuore – Inimă de copil a lui Edmondo de Amicis, și să nu cumva să uităm Cireșarii – Constantin Chiriță.

  9. Ce carte ai recomanda și de ce unui mare aventurier călător?
  10. În mod puțin desuet, i-aș recomanda ceva de Jules Verne. Bine, asta pe lângă provocarea de a urma unul din traseele descrise în cărțile lui Verne...

  11. Ce carte ai recomanda și de ce unui dușman cunoscut?
  12. Hmm. Nu prea pot spune că am dușmani cunoscuți. Și totuși, dacă aș avea, cred că aș recomanda Dune, de Frank Herbert.

  13. Ce carte ai recomanda și de ce unei persoane care nu iubește lectura?
  14. Scopul acestei întrebări e puțin dubios. În urma recomandării ar trebui să înceapă să fie atras de lectură? Viața la țară, a lui Duiliu Zamfirescu.

  15. Ce carte ai recomanda și de ce unuia cu nasul pe sus?
  16. 1001 Nopți. Nu știu dacă ar ajuta cu ceva... Și Ferma Animalelor – George Orwell

  17. Ce carte ai recomanda și de ce celui care apare primul în lista ta de bloguri?
  18. Blogroll-ul meu nu este făcut pentru a avea pe cineva pe primul loc, așa că o să menționez doar câteva persoane:

  19. Ce carte ai recomanda și de ce unuia care crede ca le-a vazut pe toate în viață?
  20. Gabriel Garcia Marques – Memorias de mis putas tristes. Pentru un gust de bătrânețe...

  21. Adăugare personală: ai recomanda o carte pe care nu ai citit-o?


----------------
Listening to: Sting - Fragile
via FoxyTunes


3 pareri:

Anonim spunea...

Da, da, da "Romanul adolescentului miop"!
Buna intrebarea de la final. :D Beletristica nu as recomanda fara sa citesc insa as recomanda unei persoane titluri din literatura de specialitate, daca isi doreste sa cunoasca mai bine un domeniu, o tema, etc. Ceva de genul "vreau sa aflu mai multe despre ikebana" si io raspund "am vazut niste carti, ai putea sa... bla bla".
Multumesc pentru raspunsuri.

Xelomon spunea...

Viata la tara? interesant :) mi s-a parut enervanta cartea - personaje destul de plate si Tincuta chinuita aiurea.
Da, as recomanda o carte pe care nu am citit-o, daca am vazut filmul si mi-a placut ideea filmului. Ex: Parfumul (cartea lui Suskind) sau Alien (nu mai stiu daca filmul a aparut inaintea cartii).

d.orin spunea...

@Feeria, @Xelomon:
Da, exact la asta ma gandeam si mai deunazi cand vorbeam cu cineva pe tema asta, si vad ca si Xelomon a raspuns:

Personal, nu mi se pare cinstit sa recomanzi cuiva o carte care nu a trecut prin filtrul propriu. Pe de alta parte, din momentul in care ai citit o carte, nu se poate sa nu ii conferi o mica parte de subiectivism (recomandarii, vreau sa zic).

Ori, in cazul asta, recomandarea ajunge iar sa fie facuta din perspectiva ta, din gandul "ce ai citi tu daca ai fi in locul unuia sau a altuia". Evident, daca s-ar putea face recomandari 100% obiective, atunci nu s-ar mai chema recomandari, ci probabil carti motivationale :D.

Anyhu, ca iar am deviat. Nici eu nu prefer sa fac recomandari de carti pe care nu le-am citit, dar cu toate astea o fac, din cand in cand. Cat despre cartile de specialitate, in mod clar si eu procedez la fel.

Multumesc de comentarii!


Gata, am rezolvat si cu poza, si cu lista dez-ordonata :)

Trimiteți un comentariu